keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Ihminen on Ihmisen toivo


Olen saanut olla mukana Lieksan Työllisyyden kuntakokeilussa reilun kuukauden. Mielenkiintoista ja haasteellista aikaa. Meille kaikille. Paljon kysymyksiä, ajatuksia, oletuksia ja vastauksia. Sitähän se kaikki on. Itse Elämä.

Tärkeimpiä kysymyksiä tämän päivän todellisuudessa lienevät jokaisen yksilön omat voimavarat. Työvalmentajan näkökulmasta ensimmäisinä tulee mieleen asiakkaan aktivointi. Tähän toimenpiteeseen on hyväksi koettu keskinäinen luottamus, mahdollisimman avoin ja rehellinen keskusteluyhteys. Alkukartoituksen tekemisessä asiakkaan omalla motivaatiolla on suuri merkitys. Sopivien polkujen löytäminen saattaa viedä aikaa. Toimivan vuorovaikutuksen edellytyksenä on aito molemminpuolinen kiinnostus. Ja uskallan väittää, vaikeidenkin asioiden käsitteleminen. Siitäkin syystä luottamuksen rakentaminen asiakkuudelle on kannattavaa ja kannatettavaa. Jokaisella asiakkaalla on oma tarinansa. Jokaisen ihmisen tarina on kuuntelemisen arvoinen. On tärkeää saada asiakkaan oma ”ääni” kuuluviin. Mitä hän ajattelee, mitä hän tahtoo, mitä hän odottaa jne…? Kohtaavatko odotukset, toiveet, haaveet ja unelmat toisensa? Entä jos niihin osuu ero, suru tai joku muu kriisi? Mitä jos työttömyys on turruttanut tunteet, aktivoinut vihaa tai sosiaalista pelkoa?

Kannustaminen ja rohkaisu, kuuntelu, kysely sekä havainnointi, mahdollisesti asiakkaan ohjaaminen ”oikeisiin paikkoihin”. Tässä pieni osa asiakastyötä. Kahdenkymmenen vuoden ajan päihde ja mielenterveystyössä työskennelleenä, olen nähnyt uskomattomia selviytymistarinoita, toki myös epäonnistumisia. Mutta lähes kaikissa tapauksissa olen ainakin ajoittain saanut kosketuksen johonkin isompaan, jota kutsun valoksi. Se voi olla hetken häivähdys, taikka pitempiaikainen loiste, mutta sen tunteen saaminen on opettanut runoilija ja sosiaalityöntekijä Maaria Leinosen sanoin, että Ihminen on Ihmisen toivo!

Olen puhunut paljon vuorovaikutuksen ja tunteiden merkityksistä luennoilla, seminaareissa ja liikunnallisissa yhteisöissä. Työpaikoilla, työttömien keskuudessa, kavereiden kesken ja läheisteni seurassa. Aikuisille, nuorisolle ja jopa lapsille. Miksi? Uskon vahvasti siihen, että tavoitteen saavuttaminen on helpompaa, kun ihminen tiedostaa oman motivaationsa lähteet, sillä saavutettavissa oleva tavoite vapauttaa uskomattoman määrän energiaa ja mahdollisesti vastuuttaa tekemään töitä muutoksen eteen.

Työvalmentaja Atik Ismail 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti