tiistai 23. heinäkuuta 2013

Osallistuminen

Mitä tarkoittaa osallistuminen?
suomisanakirja.fi määrittelee osallistumisen seuraavasti:
1.     olla mukana jssak, ottaa osaa. esim. Osallistua neuvotteluun, jatkokoulutukseen, kilpailuihin, päätöksentekoon. Osallistua kurssiin tai kurssille, illallisiin tai illallisille, retkeen tai retkelle. Osallistuu innokkaasti politiikkaan. Osallistua kuluihin maksaa osa, osuutensa kuluista. Erik. ilman täsmentävää määritettä: yhteiskunnallisesta toiminnasta. esim. Nuoriso haluaa osallistua. Osallistuva taide, teatteri. Sosiol. esim. Osallistuva havainnointi ks. havainnointi
Sitähän se on mitä moni kaipaa ja tarvitsee, osallistumista työelämään. Meidät suomalaiset on kasvatettu niin, että teemme työtä elääksemme ja elämme työllämme.  Työ on yksi osa elämäämme.
Entäpä jos sitä työtä ei ole vaan ihminen on työtön? Ihminen, joka on väliaikaisesti tai jopa pidempään töistä poissa ollut. Hän ei pääse osallistumaan työhön, työyhteisöön, tekemiseen, niin kuin ne, jotka käyvät töissä. Ihminen tarvitsee työtä, jotta pystyy kustantamaan jokapäiväisen elämisen. Ihminen tarvitsee töitä, jotta jaksaa paremmin. Ihmisen hyvinvointi – niin fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen – tarvitsee sitä, että on osallinen jotakin yhteisöä, että käy töissä, että tienaa kulutuksena.
On luonnollista kaivata työtä, haluta sinne kovasti, mutta voi olla se toinenkin puoli. Vaikka kuinka haluaisi töihin ja sitä voisi saadakin, se pelottaa – se töihin meno. Pitkään töistä poissa olleena on tullut elämään ehkä jo erilainen rytmi mitä töissä tarvitaan, työelämä muuttuu koko ajan, ovatko työttömän omat ammattitaidot ajan tasalla tms. Joskus työtön voi tarvita apua työllistymisen tueksi.  On tärkeää myöntää itselleen realistisesti missä mennään, tarvitseeko apua työllistymiseen vai onko jotain muuta estettä työllistymiselle? Onko niin, että oman alan töitä ei ole vaan pitäisi ehkä hankkia uusi ammatti. 
Työvalmentajat ovat sitä varten, että he auttavat työtöntä näissä asioissa. He ovat asiakkaan apuna selvittämässä mitä pitäisi tehdä, jotta työpaikka löytyy tai että töihin on hyvä mennä. Näin osallistuminen työyhteisöön on ehkä paremmin mahdollista, yhdessä henkilön kanssa, joka ajattelee vain asiakkaan parasta. Jotta työtön pääsee osallistumaan sinne – siihen työhön, missä hän kokee olevansa tarpeellinen, mistä hän saa sen mitä tarvitsee elämäänsä varten – kulutukseen, ruokaan, vaatteisiin, elämään. Osalliseksi työelämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti